Workshops voor de Radboud Universiteit
Sinds 2013 geef ik workshops aan studenten, medewerkers en managers van de Radboud Universiteit over duurzaamheid: wat is het, en hoe pakken we dit aan op de RU. Dit heeft al veel ideeën, visies en concrete acties opgeleverd. Ik vertel graag hoe ik de workshops aanpak en deel hier ook de ideeën, visies en acties met u.
De aanpak is steeds gebaseerd op het Framework for Strategic Sustainable Development (FSSD). Dat betekent beginnen met het visualiseren een duurzame toekomst en van daaruit kijken naar het heden, en de weg voorwaarts. Dit geeft de meest uiteenlopende ideeën, die dan gefilterd worden en op volgorde in de tijd gezet. Dit heet het ABCD proces.
Bedrijfsvoering verduurzamen
Voorjaar 2015 mocht ik dit proces tot het uiterste concentreren en een workshop van twee uur geven voor de directeuren van het z.g. Cluster Facilitair: Sportcentrum, Vastgoedbedrijf, Inkoop, Facilitair bedrijf en ICT. Elk onderdeel is feitelijk een flink bedrijf binnen de universitaire organisatie, met veel omzet en een grote invloed op de tienduizenden mensen op de campus.
Eerst liet ik mijn publiek duurzaamheid begrijpen. Duurzaamheid is, zonder verlies van inhoud, terug te brengen tot vier principes:
De directeuren van de vijf onderdelen, elk met een aantal medewerkers, gingen in snelkookpantempo aan de slag. In slechts 40 minuten ontstonden er vijf visies voor de lange termijn (2040) en vijf sets concrete doelstellingen voor de komende vijf jaar.
Duurzame catering
De mensen van Catering kwamen met een set doelstellingen, waarvan er één al na een maand werd gehaald: Meat-free monday. Op maandag geen vlees in de kantines, dat deed stof opwaaien. Heftige protesten, een Facebook-antipagina en een docent die dit vergeleek met nazipraktijjken. Dat heeft hij geweten ook.
Dit is nog maar het topje van de ijsberg van alles wat er in die twee uur gebeurde. En dit is nog maar één van de verschillende soorten workshops die ik aanbied. Kijkt u maar bij mijn Diensten.
Geef een reactie